Wednesday, December 31, 2014

Uzroci preosetljivosti zuba i lečenje



 

 

Preosetljivost zuba predstavlja pojavu oštrog, kratkotrajnog bola koji se javlja uslijed temperaturnih, dodirnih, kemijskih i sličnih nadražaja.Kako možemo spriječiti ovu pojavu?

Grubo pranje zuba

 

Ponekad do preosetljivosti dolazi zbog pregrubog pranja zuba ili korištenja neodgovarajuće četkice. Agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje mogu početi da se povlače. Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod cakline (dentin) postaje mekano i ogoljeno. Denitn se nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osjećamo bol jer je živac podložniji utjecajima. Najjednostavnije rješenje bi bila promjena četkice i nježniji pokreti.

Kisela hrana i sokovi

 

Kombinacije kiselih sastojaka iz hrane i pića, kao i šećera, oštećuju caklinu ili zubno tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i uzrokuju štetu. Ako su putevi do živaca slobodni, bol vam mogu nanijeti i kiseli krastavac, rajčica, limun, pa čak i kivi. Rešite problem jednostavno: jedite hranu koja vam ne zadaje bol!

Izbeljivanje zuba

Iako svi žudimo za bisernim zubima, proces dugotrajnog izbeljivanja može ostaviti posljedice. Pasta za izbjeljivanje koja se bazira na peroksidu može, također, uzrokovati preteranu osjetljivost zuba. Čuvajte boju svojih zuba tako što nećete pušiti cigarete, pretjerano konzumirati gazirana pića, kave i čajeve. Perite ih nakon svakog obroka.

Periodontalne bolesti

 

Koren zuba sadrži stotine sićušnih cjevčica koje vode do živčanih završetaka zuba. Korijen zuba se skriva duboko ispod zaštitnog sloja tkiva desni, pa ako imate neku periodontalni bolest, desni će se povlačiti dalje od zuba i korijen učiniti ranjivim. Redovna oralna higijena uključuje četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem, uporabu interdentalne četkice i redovite posjete stomatologu.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.