Bakterije u ustima obožavaju se hrane slatkišima, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda
zubnu caklinu dovodi od kvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja.
Namirnice prepune škroba također deluju na sličan način, jer enzimi u
slini razgrađuju škrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere.
Međutim, umjesto pranja zubi nakon svakog obroka kako biste izbegli
kvarenje i oštećenje zubne cakline, posegnite za određenim namirnicama
koje stvarno čine čuda za zube i daju
belji i lepši osmijeh.
Mrkva
Čvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve natjerat vas da više
žvačete nego što biste žvakali jesti mekšu hranu, a upravo je to dobra
stvar. Naime, žvakanje stimulira
proizvodnju sline koja neutralizira kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.
Karfiol
Slično kao i mrkva, ovo povrće također ima funkciju kojom štiti zubnu
caklinu kada se jede sirov. Osim toga karfiol, kao srodno povrće poput
brokule, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spoj sumpora i dušika
koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog sustava.
Sir
Tokom godina kiselina polako ali sigurno nagriza
zubnu caklinu. No kalcij i fosfor, minerali koje sadrži sir i tofu sprječavaju propadanje zuba. Korisno je redovito unositi ove minerale jer
obnavljaju zubnu caklinu.
Losos
Losos je odličan izvor fosfora koji
jača zubnu caklinu
pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala.
Čista i neoštećena caklinu zuba čini zdravijim i beljim jer sprečava da
se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba također je
odličan izvor vitamina D te potiče apsorpciju kalcija.
Spanać
Naravno, prilično je nezgodno kada komadići špinata zapnu među zube,
ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput špinata, salate i
blitve jedan je od najboljih izvora magnezija koji je presudan za
zdravu zubnu caklinu. Pola šalice tog povrća sadri čak 78 mg magnezija.
Jabuke
Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju
“pranja” zubnog plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri
grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a
primjerice banane, naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko
manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i
posvetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.
Jagode
Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska
kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbeljivanja. Jagode su
također prepune polifenola koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija.
No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba
oprati zube.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.