Wednesday, December 17, 2014

Mlečni zubi kod dece

Mlečni zubi kod dece

Mlečni zubi kod dece traže bolje održavanje za kasniji izgled zuba i zdravlju usta.
Privilegija svih je da imaju lepe zube i savršene ali za njih smo zaduženi mi sami.
Zbog problema sa zdravljem, često imamo probleme i sa desnima i sa zubima. Još od malena treba da vodimo računa o svom detetu i hranu koju unosi. Naročito je bitno da je hrana usitnjena da bi dete imalo lakše varenje a to je period kada kreću mlečni zubi.

Zato je bitno u tom periodu voditi više računa kod dece nego kod odraslih. Jer ako u mladosti vodimo više računa, kasnije je ćemo imati zdravije zube. Ako ne vodim o računa može doći do pojave karijesa, paradoncije a samim tim i do gubitka zuba. Zapaljenje desni su dosta rasprostranjene kod dece a takodje i povrede vilice.

Traume u detinstvu mogu dovesti do ozbiljnijih posledica kasnije. Oni sudjeluju i u fonaciji i omogućuju pravilan govor te utiču i na estetski izgled lica. Zdravi zubi pridonose zdravlju, lepoti i samopouzdanju vašeg deteta, ali i smanjuju potrebu za skupim konzervativnim i protetskim zahvatima u budućnosti.
Od malena naučite dete da vodite kod vašeg stomatologa.

Šta su preventivne mere?

Obično su jednostavne preventivne mere i najbolje. Kao što sam napisala higijena kreće još od malena, vrtićima i školama. Naročito je bitno da trudnice tokom svoje trudnoće vode računa o svojim zubima kao i zubima svoje dece. Bitno je za dete da mu se ne daju razni slatkiši, grickalice izmedju obroka. Trudite se da umesto slatkiša bude voće. Navike koje tada stekne dete biće i u kasnijem periodu.

Zbog čega su bitni mlečni zubi?

Mlečni zubi su vrlo bitni jer na njihovo mesto treba da se smeste stalni zubi koji utiču na stalne zube. Mlečne zube treba sačuvati što duže i svaki karijes opravljati.Pravilna oralna higijena te zdrava i raznolika prehrana preduslov su za zdrave zube. Loše održavanje higijene može doći do gingivitisa. Obično desni krvare a ako se ne spreče u mladosti, kasnije dolazi do paradontoptije-tj. Ispadanju zuba.

Kada se stvaraju mlečni zubi?

Mlečni zubi nastaju u prve tri godine života i ima ih ukupno dvanaest. Kod beba to je period od šestog do osmog meseca. Dešavalo se da neke bebe dobiju zube i sa osamnaest meseci. Ovo ne treba da vas brine jer imam veze i sa nasledstvom.

Kod bebe prvo niču dva središnja donja sekutića a potom i gornje jedinice.
Zato, dragi roditelji, vodite brigu o zubima svojih mališana, idite s njima na redovne kontrole kod vašeg stomatologa i omogućite da i vaše dete ima srećan osmeh i zdrave zube.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.