Friday, November 29, 2013

Zašto i kada se vadi živac iz zuba





Danas ću pisati o vađenje živca uz pomoć endomotora iz krivih kanala zuba. Zubobolja nastaje onda kada se zubni živac, ili živac zuba, ili pulpa zuba, ili nerv, zapravo inficira karijesom koji je prošao sva druga tvrda zubna tkiva (gleđ i dentin, katkad i cement) i stigao do najranjivijeg mekog dela zuba, odnosno živca.

Na prikazanoj slici možete videti zube, način rada , čisćenje i punjene.




S obzirom da karijes predstavlja infektivni proces koji se dešava u zubu, onda i sam živac, odnosno meko tkivo središta zuba (vezivno tkivo, krvni sudovi, nerv) na infekciju reaguju braneći se. Odbrana od infekcije u zdravog čoveka se ogleda u čuvena četiri latinska pojma tumor, rubor, calor, dolor narodski rečeno dolazi do otoka, crvenila, povećanja temperature i bola, a kad se to desi u zubu gde je inficirano meko tkivo okruženo tvrdim zidovima pritisak na nerv u tom trenutku se može uporediti sa pritiskom dobro promućkanog gaziranog pića na čep i sve dok čep ne popusti i dok infekcija u živcu ne nađe put da izađe, bolovi su upravo poslovični ili nesnosni.
Ponekad su toliko jaki bolovi da su neizdrljivi i da Vam dodje da  sami izvadite zub.


Tada postoje dva načina da se od bola odbranite.



Prvi i preporučeni je da posetite stomatologa da zub otvori i pritisak smanji, a u daljem postupku i živac izvadi, a drugi način koji ne preporučujemo je da čekate da se smiri. Možda prvi put i hoće možda i drugi i treći, ali samo privremeno, popićete antibiotik, anelgetik i pomislićete da ste se izlečili. Zapravo ste sebi učinili medveđu uslugu, infekcija je našla put, organizam je pronašao način da pritisak smanji…

Kompletan proces je napustio zub, preselio se ali u mnogo dublje strukture, u vilične kosti. Šanse da takav zub sačuvate u glavi su upravo opale za 50%, ako budete čekali i da ceo proces napusti i vilične kosti i da Vi ozbiljno oteknete, tad već možete da počnete da razmišljate o implantu.  Vaš stomatolog će Vam preporučiti ako ima potrebe.





 
Takođe, opisana tehnika može biti bitno drugačija.

Kolega kojem je endodoncija uža specijalnost reče  da koristi mašinske proširivače dok ja to radim polako i bez žurbe.
Sama procedura podrazumeva menjanje kompleta instrumenata – pre i posle otvaranja komore živca, a priča o tome čime se kanalići ispiraju, pune, ovo i ono je praktično za još jedan blog…
Osim ovoga – opisano je vađenje živca “naživo”, a može i “namrtvo” :). Ovo podrazumeva da se prvo stavi “otrov”, pa se kasnije radi na sličan način kako je ovde opisano…
Drugim rečima, ovo shvatite samo kao VRLO jednostavan opis; no, vađenje živca se u većini slučajeva završava dobro, sa dobrom procenom.
Mnogima sada ce ovo delovati kao stršno i bolno medjutim vadjenje živca za nas stomatologe je rutinski posao.

Zato da sve ovo ne bih radili bolje Vam je da preventivno dolazite kod stomatologa a ne u poslednji čas. Inače meni je vadjenje živaca omiljeni deo...Ako Vas još nešto zanima Vi slobodno pitajte a ja kad budem imala vremena ću Vam odgovoriti.

Pozdrav Vaš stomatolog dr Marijana Herceg i nastavite da me pratite putem fb mreze na strani Vas stomatolog.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.