Tuesday, December 10, 2013

Suva usta, dobro ili loše?


Pre neki dan došao mi je pacijent i pitao zbog čega su mu stalno suva usta.

Ponekad se može na na stanju u ustima videti zdravstveno stanje pacijenta. Dešava se da pacijent ima šećer a da to ni sam ne zna. Kad šećer skoči usta postaju suvlja i i na jeziku se vremenom stvaraju naslage a mogu se pojaviti gljivične ili bakterijske bolesti.bog toga je česta veza paradontopatije i šećera. Zato je potrebno redovno proveravati svoju krivnu sliku. 

 

Takodje i brojna oboljenja izazivaju promene na mekim tkivima usne duplje tako da Vam je to prvi signal da se u organizmu nešto dešava. Tako nije slučajno da obložen jezik uzrokuje afte, paradontopatiju a poznato je veza usne duplje i sistema organa za varenje. Zato promene u usnoj duplji mogu biti znak da imamo oboljenje želuca. 
 
To je na primer herpes(može izaći na usnama u obliku mehurića) što znači da nam je opao imunitet. Dok sam studirala meni je herpes znao da izađe i po tri puta u toku godine i strašno je neprijatno kad ga imate.

Zatim žvale(crvenilo) kod mlađih osoba to može da znači loša krvna slika kao posledica nedostatka gvožđa.

Onda obložen jezik naročito kod starijih osoba je problem dehidratacije. Takođe kad imate povišenu temperaturu, gastritis, pojačano lučenje želudačne kiseline. Može uzrok obloženom jeziku da bude i spavanje u prostorijama gde je suv vazduh. Zato sad zimi iako nam je hladno je zdravo proluftirati da nam uđe svež kiseonik. Ovaj muškarac se baš  ne uklapa sad što pišem ali meni neće da smeta:)


Paradontopatija je hronična infekcija potpornog aparata zuba i pacijent ima u ustima otvorenu ranu koja je izložena infekciji koje pomalo prodiru u krvotok. Iako se ne yna sa sigurnošću šta oni rade u krvotoku, sigurno je da mogu pogoršati postojeće stanje.
Brojna istraživanja su pokazala da oboleleo tkivo utiče na sistemsko zdravlje. Najčešće je reč o bolestima srca i krvnih sudova(ateroskleroza), ali se pokazalo i da trudnice koje imaju aktivnu paradontopatiju često prevremeno rađaju a deca imaju malu telesnu težinu. Sa paradontopatijom su povezane i respiratorne bolesti, karcinomi, panreatitis, i neurološka oboljenja poput Alchajmerove bolesti i multipla skleroze. 


 Geografski jezik (Linqua geographica) je stanje zapaža se ovalne plaže-erozije, koji su okružene orožalnim delovima na gornjoj površini a sa strane na ivicama su žute mrlje. Na slici ispod je primer geografskog jezika.





 
Bela mrežica na sluzokoži oba obraza simptom je autoimunog sistema kožnog oboljenja lihen planus. Ovo pboljenje je povezano sa stresom. U ustima mogu da se jave i ranice , pukotine, i bele naslage. Crvenkasta oštećenja sluzokože sa belim mrežicama karakteristične su za diskoidni lupus.
Afte i lezije(oštećenja o ozlode sluzokože) mogu da ukažu na ulcerozni kolitis. Sad bih moja majka rekla pričaj srpski da te razumem:) To znači da se ranice pojave na zidu creva, a u ustima se javljaju afte i lezije. Dok sam stažirala na VMA imala sam dosta prilika da se upoznam sa ovim slučajevima i nisu baš prijatni za gledanje. Znaju da budu velike, duboke , teško zarastaju i ostavljaju ožiljke na sluzokoži. Takođe pojavu afti mogu da uzrokuju i anemije, alergije na gluten, kao i na proteine mleka graška ili pasulja.



Zato se i svuda piše da kod stomatologa ili lekara se treba redovno ići jer je mnogo lakše reagovati kad je bolest otkivena u ranoj fazi. Nemoj te samo ići kod stomatologa kad Vas boli zub već dođite kod vašeg stomatologa i na običan pregled.



Eto toliko od mene za danas pa nastavljamo sa drugim temama Vaš stomatolog Dr. Marijana Herceg i naravno pratite me putem fb strane https://www.facebook.com/pages/Vas-stomatolog a uskoro će biti i naš sajt vasstomatolog.net.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.