Sunday, December 29, 2013

Zubi i oralna higijena

Važnost prevencije u stomatologiji je sve veća i veća. Ljudi  danas imaju sve veće estetske zahteve pa se to odnosi i na svoj izgled i na svoje zube. Zato treba da stalno govorimo o važnosti oralne higijene, i obratimo pažnju na nju.



Šta je oralna higijena?

To je svakodnevna nega usne duplje. Zube treba oprati, iščetkati barem 2 puta dnevno i to posle obroka četkicom i pastom za zube. Četkanje zuba u pravcu nicanja zuba i sa grizne strane treba da traje oko 2-3 minute. Posle toga je važno dobro isprati usta od ostataka zubne paste i ne jesti ništa do narednog obroka. Vrlo je bitno da se uveče pre spavanja operu zubi, pošto noć je dugačka i zbog toga bakterije u ostacima hrane nesmetano razmnožavaju i napadaju zube i desni. Jutarnje pranje zuba je takođe važno, da bismo osvežili usnu duplju i zadah. Na taj način postižemo takvu higijenu, da nam se zubi mnogo manje kvare i poseta stomatogu će se svoditi samo na kontrole i radnje vezane za prevenciju. Posetu je bitno redovno činiti i ako nemamo nikavih tegoba, jer na taj način dugoročno obezbeđujemo oralno zdravlje.

Kakve su dobre zubne paste i šta sadrže?

Ima bezbroj vrsta zubnih pasti, ali u osnovi one su vrlo slične. Glavni sastojak zubnih pasta su abrazivna sredstva (kalcijum karbonat, kalcijum sulfat, aluminijum oksid, silikati), a efekat čišćenja zavisi od veličine i čvrstine čestica. Uljni delići smanjuju abrazivnost ovih sredstava. Pored toga zubna pasta sadrži i površinski aktivna sredstva kao što su sapuni. Zbog njih se peni zubna pasta.

Rastvarači (voda, glicerin, propilen alkohol) obezbeđuju kremasto stanje. Stabilizirajuća i vezivna sredstva (ulja, želei, alginat) stabilizuju konzistenciju pasti. Sredstva za poboljšanje ukusa i mirisa (mentol, menta) dezodorišu usnu duplju.

Medikamenti se povremeno nalaze u specijalnim pastama, a hemijska sredstva su postali obavezni skoro u svakoj zubnoj pasti (organska i neorganska jedinjenja fluora). Antiseptičko i antiplak dejstvo daje triklozan. Kada bismo izvršili podelu zubnih pasti koje su lekovite, jedne deluju protiv zubnog kvara, a druge protiv bolesti desni.



Postoje paste za odrasle i decu. Postoje i paste za smanjenje suvoće usta, paste za smanjenje nastanka zubnog kamenca, zubne paste za izbeljivanje zuba i paste za smanjenje osetljivosti zubnog vrata (neki zatvaraju dentinske kanaliće-hidroksiapatit, štroncijum hlorid ili desenzibilizirajuća sredstva-kalijum hlorid - sredstvo koje smanjuje osetljivost na bol.) Znači, treba svako za sebe da odabere zubnu pastu koja najviše ispunjava njegove potrebe. Svakako treba gledati da pasta sadrži fluor, a pušači recimo treba da koriste pastu sa više abrazivnim dejstvom, oni koji imaju paradontopatiju da koriste paste sa lekovima koji smanjuju upalu, i tako dalje.

Pored zubne paste bitan je i kvalitet zubne četkice. Postoji niz vrsta zubnih četkica, pa na šta da obratimo pažnju? Dlačice četkice bolje je da su od sintetičkog materijala, zato što se tu manje razmnožavaju bakterije. Važno je da ne budu oštre i tvrde, da ne bi naneli više štete nego koristi, oštećujući zubnu gleđ i desni. One ne mogu očistiti prostor između zuba, te je potrebno koristiti zubni konac. Način korišćenja zubnog konca vredi naučiti, pošto najveći broj zubnog karijesa se razvija baš između zuba. Svakako treba obratiti pažnju da konac ne utisnemo duboko prema desnima, jer tako utisnemo i sam njihov sadržaj.



Takođe su prisutni u širokoj primeni i rastvori za ispiranje usta. U najširoj upotrebi je hlorheksidin ili heksetidin, koji ima najbolje delovanje što se pokazuje smanjenjem upala usne duplje. To postiže smanjivanjem broja bakterija u ustima. Postoje i dezodoransi, osveživači daha u spreju ili rastvoru koji se koriste kod neprijatnog zadaha iz usta.

Veliki problem među stanovništvom je neprijatan zadah iz usta. Uzrok toga je različit. Može biti usled upala i kvara u usnoj duplji, naslage na jeziku, ili bolesti digestivnog trakta, bolesti jetre, dijabetesa, ili uzimanja različite hrane (sir, beli luk, neki lekovi) koji se preko pluća izbacuju i razlog su lošeg zadaha.

Što se tiče usne duplje, važno je sanirati kvar na zubima, smanjiti upale desni poliranjem zuba i čišćenjem zubnog kamenca i svakodnevnim čišćenjem površine jezika. To je jedan od razloga zbog čega treba posetiti svog stomatologa, da se utvrdi da nema kvarnih zuba i da se izvrši čišćenje zubnog kamenca i naslaga




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.