Wednesday, November 27, 2013

Prvi put kod stomatologa



Prvi put kod stomatologa

Poput mnogih nedoumica koje Vas prate u odrastanju Vašeg mališana, odabir pravog trenutka za prvu posetu stomatologu, jedna je od gotovo neizbežnih dilema svakog roditelja. Period od početka nicanja mlečnih zuba, pa do treće godine života, smatra se optimalnim za prvi susret deteta sa stomatologom. Taj dogadaj podjednako je važan, kako za Vaše dete, tako i za Vas.
 Obzirom da je za lep osmeh Vašeg deteta period najranijeg detinjstva izuzetno važan, naša je obaveza da Vam u tom smislu pružimo sve neophodne informacije i na vreme Vas upoznamo sa pravilnim održavanjem oralne higijene, kao i sa svim preventivnim merama koje je neophodno sprovesti u odredenom uzrastu.


Sprovodenje preventivntivnih mera u pravom trenutku, poput fluorizacije i zalivanja fisura, u velikoj meri smanjuju rizik od nastaka i minimalnih karijesa na zubima Vašeg deteta. Kako su navedene metode bezbolne i ne invazivne, za dete ce prva poseta stomatologu biti prijatna i ostati u lepom secanju. Samim tim učinjen je prvi veliki korak kako bi Vaše dete svaku narednu posetu prihvatilo uz osmeh i bez straha.Vaš stomatolog je vrlo bitan vašem detetu.

Priprema za prvu posetu stomatologu

Veoma je važno da pre prve posete stomatologu roditelj na adekvatan način pripremi svoje dete, jer svaki propust koji se tada napravi, može rezultovati kasnijim strahom koji se veoma teško prevazilazi. Kroz razgovor, taj prvi susret sa stomatologom poželjno je predstaviti kao početak jednog novog druženja. Potrebno je detetu na njemu prihvatljiv način, objasniti da će vaš stomatolog biti negov novi prijatelj koji ce se uvek brinuti o zdravlju njegovih zuba. Nikako ne preporučujemo da prvi put idete kod noćnog zubara.

Pojmove kao što su igla, bušilica, anestezija, klešta, bol i slicno, treba izbegavati. Kako dete u očima roditelja lako prepoznaje strah, poželjno je da u pratnji uvek bude prisutan onaj roditelj u kome poseta stomatologu ne izaziva osećaj straha i neprijatnosti. Ne zaboravite, ovo je jedan od najvažnijih koraka kojim ćete pomoći u formiranju odnosa Vašeg deteta prema stomatologu.




Naravno dosta toga zavisi i od pristupa stomatologa prema detetu. Lično ja dete upoznajem kroz igru sa svim stvarima koje se nalaze u ordinaciji pored njega.

Eto toliko od mene što se tiče dece i prvoj poseti stomatologu. Moram samo napomenuti da ni stariji nisu ništa manje plašljiviji nego deca.

Pozdrav Vaš stomatolog  dr Marijana Herceg i pratite me putem fb mreže.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.