Wednesday, December 31, 2014

Saveti za lepe zube



Čak i ako redovno radite sve ove stvari, neke navike mogu sprečiti u izbeljivanju zuba i da vas udalje od blistavog osmijeha. Kako bi vam zubi imali adekvatnu belinu kakvu vi želite, morate biti oprezni i izbegavati određne proizvode.


Kofein i tanin

 

Dobro je poznato da pića bogata taninom kao što je crveno vino i kofein u kavi, uzrokuju tamne fleke po zubima. Posebno problematičan je crni čaj čije se čestice tanina jako teško uklanjaju sa zuba. Zato, ako želite uživati ​​u jutarnjem čaju, bolje birajte zeleni, koji dodatno izbjeljuje zube.

Gazirana pića

 

Slatka gazirana pića su puna šećera koji može uzrokovati karijes. Ali takvi napici, posebno žestoki ili oni s flourescentna bojama sadrže veliku količinu kiseline koje požutuju vaše zube, ako ih često konzumirate.

Tvrdi slatkiši

 

Ako želite imati zdrave i bele zube, onda morate odustati od sitnih slatkiša kao što su bomboni i lizalice. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju zube. Ali, s obzirom na to što ih morate dugo držati u ustima dodatno oštećujete usnu šupljinu.

Sosevi

 

Žute fleke po zubima su posljedica i pretjeranog uživanja u dodacima za prehranu, kao što je kečap, balsamico ili kineske baze na soji. Zube požućuje i činjenica da volite začinjenu hranu.

Boje od voća i povrća

 

Neke vrste voća i povrća, kao što je borovnica sadrže jako puno polifenola koji štite tijelo od brojnih bolesti, ali i menja boju vaših zubi. Dodatnu šetu za zube može napraviti činjenica ako poslije obroka odmah operete zube. Bolje pričekajte bar pola sata i dopustite žlijezdi i sluznici da završe svoj ​​posao i da razgrade bakterije i kiseline u ustima, pa onda možete slobodno oprati zube.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.