Thursday, February 2, 2017

Bebe sa ekcemom imaju veće šanse da dobiju karijes

Novo istraživanje sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru  je pronašlo vezu između dva najčešca oboljenja koja se javljaju kod dece. Ta oboljenja su atopijski dermatitis i karijes.
U studiji, bebe koje su imale simptome ekcema i bile osetljive na uobičajene alergene imaju tri puta veće šanse da dobiju  karijes. Rizik za nastzanak karijesa kod ovih beba je od 2 do 3 godine života  u poređenju sa bebama bez oboljenja kože.

Sta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis, takođe poznat kao atopijski ekcem, je hronično, inflamatorno oboljenje kože. Oboljenje karakterišu simptomi poput svraba, crvenila, natečene ili ispucale kože i osipa. Ekcem je stanje kože koje se obično periodično poboljšava i pogoršava. Neke osobe godinama nemaju simptome. Ekcem ne može da se izleči, iako simptomi mogu da se kontrolišu medicinskim preparatima i lekovima.

Tokom poslednjih godina, stanje je u porastu. Ono utiče na oko 15-30 posto dece u razvijenim zemljama . Što se tiče zubnog karijesa, studija  Stomatološkog fakulteta u Singapuru je pokazala da četiri od desetoro  predškolske dece pati od nekog oblika.

U ovoj studiji, istraživači su intervjuisali oko 500 roditelja. Oni su intervjuisani tokom prve godine života svog deteta i to sa tri, šest i 12 meseci.  Cilj je bio da se identifikuju deca sa ekcemom. Ta deca čije su majke  prijavile da imaju ekcem su podvrgnuta testiranju osetljivosti  kože na uobičajene alergene.

Povezanost ekcema i karijesa


Rezultati su pokazali da deca koja su imala ekcem i bila pozitivna na uobičajene alergene imaju 3,29 puta i 3,09 puta veće šanse da dobiju karijes  u period od 2 do 3 godine života u poređenju sa decom bez dermatitisa.
Prema istraživačkom timu, ovo je prvi put da je veza između ova dva oboljenja uspostavljena.
Moguć mehanizam nastanka kao i povezanosti ova dva oboljenja  može biti pojava defekata koji se javljaju tokom nastanka i razvoja tkiva jos u samoj materici. Međutim, kako bi se potvrdila veza  mehanizma nastanka  izmedju oboljenja, nastavljena su dalja, detaljnija genetska istraživanja.

Cilj ove studije je da preventivnim stomatološkim pregledima dece koja imaju ekcem, spreči  pojavu karijesa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.