Monday, February 2, 2015

Primaju 21 lekara - javilo se 2.400

 

Primaju 21 lekara - javilo se 2.400

Izvor: Politika
Beograd -- Za 21 radno mesto lekara na neodređeno vreme u Kliničkom centru Srbije prijavilo se čak 2.400 kandidata, izjavio je direktor te ustanove Miljko Ristić.


"Za 21 radno mesto prijavilo se 2.400 kandidata – praktično je na jedno mesto konkurisalo više od 100 lekara", izjavio je Ristić za Politiku. Ko će od njih dobiti posao, znaće se do 5. februara.

"U Urgentnom centru posao će dobiti 10 lekara, četvoro će biti primljeni na Kliniku za anesteziju i uglavnom po jedan lekar na klinike za ginekologiju, neurohirurgiju, vaskularnu hirurgiju i druge ustanove. Razgovori sa kandidatima su već obavljeni, a predsednik komisije za svaku službu je bio direktor klinike koja će zaposliti tog lekara", objašnjava Ristić.

S obzirom na tako ogroman broj kandidata, nameće se pitanje po kojim kriterijumima su birani kandidati koji će uskoro dobiti stalno zaposlenje u KCS-u.

"Prioritet su dobili oni lekari koji su već radili na ovim klinikama i koji su pokazali angažovanost i znanje, koji imaju iskustvo u radu. Tome smo dali prednost u odnosu na prosečnu ocenu sa studija. Pravo da konkurišu imali su klinički lekari, lekari na specijalizaciji i specijalisti. Nije bilo lako odabrati, jer na primer samo za službu anestezije prijavilo se 127 kandidata, a primićemo četiri ili za vaskularnu hirurgiju na razgovor je pozvano 60 kandidata", kaže Ristić.

U poslednje vreme u javnosti Ristić je često isticao da ocene na studijama medicine nisu odraz kvaliteta znanja i da profesorska deca imaju prioritet pri dobijanju posla, zbog čega je bio izložen kritici među kolegama lekarima. Zato smo ga pitali kako je on izabrao kandidata za dobijanje stalnog posla na Klinici za kardiohirurgiji KCS-a, kojom on rukovodi.

"Pošto mi imamo dovoljan broj hirurga, odlučili smo da šansu pružimo mladoj lekarki koja je osam meseci volontirala u timu za transplantaciju", prva je dolazila i poslednja odlazila, bez dinara zarade. Nije profesorsko dete i ima prosečnu ocenu na studijama 8,8, ali odličan nivo znanja, odgovara Ristić.

Broj novoprimljenih lekara, naravno, kaže on, nije ni izbliza dovoljan u tako velikoj ustanovi kao što je KCS, jer je, po rečima Ristića, obim posla povećan za 20 odsto, a to ne prati i porast broja lekara i medicinskog osoblja za isti procenat. Direktor KCS-a dodaje da je prema planu za 2015. godine u ovoj ustanovi predviđeno da se primi još 30 lekara i nada se da će se to ostvariti do juna.

U KCS-u u ovom času 770 lekara, medicinskih sestara i ostalog osoblja radi na određeno vreme, najčešće produžavajući ugovor po isteku šest meseci.

"Iskoristili smo mogućnost koju nam daje zakon i primili 10 odsto radnika na određeno vreme prema broju ukupno zaposlenih. To je jedini način da „pokrijemo” sve klinike i odeljenja, gde nemamo dovoljan broj zaposlenih. Kada sam postao direktor KCS-a, smanjio sam broj zaposlenih sa 8.200 na 7.700 i to nam sada omogućava da imamo 770 zaposlenih na određeno vreme", objašnjava Ristić.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.