Tuesday, February 24, 2015

Preosetljivost zuba i lečenje


Preosetljivosti zuba i lečenje

Preosetljivost zuba predstavlja pojavu oštrog, kratkotrajnog bola koji se javlja usled temperaturnih, dodirnih, hemijskih i sličnih nadražaja. Preosetljivost zuba (hipersenzitivni dentin) je patološko stanje kod kojeg je eksponirani dentin (tkivo zuba koje se nalazi ispod gleđi i cementa zuba u čijem središtu je zubna pulpa) vitalnog zuba osetljiv na mehaničke, osmotske, hemijske ili termičke nadražaje.
Kako možemo sprečiti ovu pojavu?

Grubo pranje zuba

Ponekad do preosetljivosti dolazi zbog pregrubog pranja zuba ili korišćenja neodgovarajuće četkice. Agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje mogu početi da se povlače. Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod cakline (dentin) postaje mekano i ogoljeno. Denitn se nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osjećamo bol jer je živac podložniji utjecajima. Najjednostavnije rešenje bi bila promena četkice i nežniji pokreti.

Kisela hrana i sokovi

Kombinacije kiselih sastojaka iz hrane i pića, kao i šećera, oštećuju caklinu ili zubno tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i uzrokuju štetu. Ako su putevi do živaca slobodni, bol vam mogu nanijeti i kiseli krastavac, rajčica, limun, pa čak i kivi. Rešite problem jednostavno: jedite hranu koja vam ne zadaje bol!

Izbeljivanje zuba

Iako svi žudimo za bisernim zubima, proces dugotrajnog izbeljivanja može ostaviti posledice. Pasta za izbeljivanje koja se bazira na peroksidu može, također, uzrokovati preteranu osetljivost zuba. Čuvajte boju svojih zuba tako što nećete pušiti cigarete, preterano konzumirati gazirana pića, kafe i čajeve. Perite ih nakon svakog obroka.

Periodontalne bolesti

Korijen zuba sadrži stotine sićušnih cevčica koje vode do živčanih završetaka zuba. Koren zuba se skriva duboko ispod zaštitnog sloja tkiva desni, pa ako imate neku periodontalni bolest, desni će se povlačiti dalje od zuba i koren učiniti ranjivim. Redovita oralna higijena uključuje četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem, upotrebu interdentalne četkice i redovne posete stomatologu.

Ako su Vam zubi preosetljivi (reaguju na hladno i toplo ) u trajanju više od nedelju dana najbolje je posetiti stomatologa kako bi on procenio stepen hipersenzitivnosti. Pre nego što preuzmete stvar u svoje ruke, najbolje je potražiti savet stručnjaka radi postavljanja pravilne dijagnoze i stepena oštećenja.

Pažljivo saslušajte savete Vašeg stomatologa

Izvor Vasstomatolog.net

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.