Saturday, September 6, 2014

Namirnice za bele zube

Ukoliko želite lepe i bele zube, možda bi mogli da zavirite u sopstveni frižider. Određene namirnice mogu prirodno da očiste vaše zube, ulepšaju vaš osmeh i štite vas od bakterija koje mogu da oštete zube i desni.

Stanje vaših zuba daje uvid u ono šta se dešava u ostatku vašeg tela. Dakle, ono što konzumirate utiče na zdravlje vašeg osmeha.

Ananas  može da pomogne prilikom izbeljivanja zuba. Enzim bromelain u ananas deluje kao prirodno sredstvo za uklanjanje mrlja, a takođe pomaže i razbijanju plaka, dnosno nevidljivih zubnih naslaga. Bakterija u plakama proizvode kiseline koje mogu da naruše gleđ i dovedu do karijesa.

Đumbir se, osim kao izbeljivač, pokazao dobro i kao antiupalno sredstvo. Redovno utrljavajte ovaj koren na zube i desni. Šargarepa sadrži vitamin A, koji je neophodan za zdravu zubnu gleđ.
Žvakanje sirove šargarepe stimuliše lučenje pljuvačke, koja je prirodno sredstvo za čišćenje usta. U stvari, žvakanje bilo kog sirovog povrće će prirodno očisti zube.

Sir je bogat proteinim, kalcijumom, fosforom i, svime što može da pomogne amortizovanju kiseline u ustima. Kalcijum i fosfor pomažu u remineralizaciji i popravci vaših zuba. Takođe, seme susama će pomoći prirodnom uklanjanju naslaga na vašim zubima. Žvakanje oraha ili badema ima sličnu funkciju.

Orašasti plodovi takođe sadrže kalcijum i jod koji pomažu jačanju zuba. Luk sadrži sumporna jedinjenja koja smanjuju prisustvo bakterija koje uzrokuju karijes. Losos ne samo da obezbeđuje kalcijum, već i vitamin D, koji je drugi najvažniji hranljivi sastojak potreban za zdrave kosti i zube.



Nasuprot zdravim i korisnim namirnicama, neka hrana i životne navike, kao što su preterano pijenje kafe i čaja, ali i pušenje mogu da izazovu promenu boje ili požutele zube. Tamnija hrana ili pića imaju veću mogućnost bojenja zuba.

Najgore što možete da uradite svojim zubima je šolja vrele crne kafe ili previše balzamiko sirćeta u slati, zbog izuzetno tamne pigmentacije. Da bi ublažili štetnost ovih namirnica, kafu pijte prohlađenu sa mlekom, a prelive za salatu pravite razblažene sa limunovim sokom. Namirnice kao što su zelena salata, spanać i drugi zeleniš mogu da pomognu da se stvori zaštitni sloj na vašim zubima.

Ne zaboravite da posetite vašeg stomatologa dva puta mesečno.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.