Monday, September 15, 2014

Na koji način sačuvati vaše zube

Na koji način sačuvati vaše zube




Ako ne održavate svoju higijenu može doći do uzroka karijesa i ispadanje zuba. Nažalost u našoj zemlji se ne ide četo kod stomatologa, ankete pokazuju da se ide samo kad ne može da se izdrži više bol iako bi trebalo dva puta godišnje ići u posetu kod vašeg stomatologa.

Bolest koja preti našim zubima je paradontopatija a najstaje vrlo rano čak ispod tridestih godina.



Kako nastaje paradontopatija i šta je posledica?

Kad ona nastane remeti sve zube u našoj glavi. Desni se povlače a zubi su sve izduženiji. Što je oboljenje duže dolazi do stvaranja džepova. To možete i sami primetiti jer u normalnim okolnostima izmedju zuba i desni je 2-3 mm. Ako je dubina mnogo veća mora se odmah posetiti stomatolog.. Najčešće zubi počnu da se klate, prvo jedan a pomotom i drugi.

 Na taj način se vilica razgradjuje.
Takodje možete primetiti po gingivitu odnosno zapaljenju desni. Primeti se jer ima otok na desnima.
Zbog toga ne treba jesti samo meku i kašastu hranu jer dolazi do dentalnog plaka. Takvom ishranom dolazi do mekih naslaga a ako još pritom i ne održavate higijenu proces se ubrzava.  
Zbog toga se preporučuje da se svake godine uklanja kamenac.

Postoji još uslova za nastanak paradontopatije ako se koristi samo jedna strana vilice, pušenje, karijes, loše plombe, mostovi, krunice. Ova bolest ne može potpuno da se izleči ali može da se kontološe.



Šta treba preduzeti?



Zato je bitno još od malena krenuti kod stomatologa i ići preventivno a ne samo kad vas boli zub.
U ranoj mladosti se stiču loše navike, konzumira alkohol, cigare a kasnije sve to napravi veliki problem a postoji i mogućnost nastanka oralnog karc inoma.

Takodje trudnice su vrlo podležne ovoj bolesti, treba se na vreme informisati o odlasku kod stomatologa jer nije samo u pitanju vaše zdravlje već i vašeg deteta.. Navike koje ste stekli prenećete i na vaše dete.
Zato je bitno izbegavati slatkiše izmedju obroka već jesti voće. Mlečni zubi vašeg deteta su bitni za razvoj vilice jer kasnije na njihovo mesto dolaze stalni zubi. Zato je pogrešno ne spašavati mlečni zub koji je pod karijesom a ne odmah da se vadi.
Sve ovi procesi kasnije u životu dovode do pojave raznih oblika paradontopatije.
Čuvajte svoje zube na vreme i posetite vašeg stomatologa.


Vaš stomatolog dr MarijanaHerceg





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.