Tuesday, September 2, 2014

Da li koristiti žvake?

Sigurno ste do sada već dosta čitali o uticaju žvaka na vaše zube. Kako imaju pozitivan učinak a kako imaju i negativan učinak na vaše zube.


 Moram reći i da u jednoj i drugoj informaciji ima istine i možda će se neki od Vas iznenaditi ali ima više pozitivnih uticaja.

Sada će neki od Vas pomisliti da je ovo plaćen clanak o reklami nekog prozvoda ali nije tako. Neću nikog reklamirati:)

Neke gume za žvakanje u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zasladivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zasladivac ali ni takve nisu jako štetne, što više, korisne su za zdravlje zubi.

E sada da li slatke žvakace gume biti korisne upravo zavisi od Vas. Uvek bi bilo dobro posle obroka oprati zube ali moramo priznati da je to neizvodljivo. Zato se i preporučuje uzimanje žvake.

One slatke nisu toliko štetne ako se žvacu „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki ukus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zuba samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlezda. Ona ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vreme obroka.
 Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki okus napravili ste jedan „napad šecerom“ na svoje zube.
 
Takodje našla sam jedan članak u novinama gde piše da su žvake dobre za rad mozga a ovde možete pogledati druge zanimljive članke.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.