Thursday, January 16, 2014

Paradontoza




Prevencija paradontoze je vrlo jednostavna i znacajan uticaj na zaustavljenje napretka bolesti.  Da bih svako od nas imao zdrave i jake zube mora da ima zdrave desni što je najvažnije. Paradentoza je bolest zubnog mesa koja se razvija polako i usled pogrešne ishrane, nedovoljne ishrane a može biti i nasledni faktor.

Jedan od pocetnih znakova parodontoze je povremeno krvarenje desni kod pranja zuba, kao i upala desni ( gingivitis ). Ukoliko se ne leci, zapaljenje se širi, a parodontopatija napreduje. Formiraju se paradontalni džepovi (prostor izmedu zapaljenih desni i korena zuba ) koji su najvažniji znak parodontopatije. Hronicno zapaljenje u džepovima desni tokom vremena dovodi do oštecenja mekih tkiva i nastanka malih ranica. Preko njih bakterije lako dospevaju u krv. Na taj nacin one mogu da stignu u druge organe i u njima izazovu promene, odnosno razna oboljenja.

Prema najnovijim istraživanjima ustanovljeno je da zapaljenje desni udvostrucuje rizik od srcanog infarkta, a takode povecava i rizik od moždanog udara. Osim toga dokazano je da ateroskleroticno promenjeni krvni sudovi sadrže bakterije koje se nalaze iskljucivo u zapaljenim džepicima desni. Faktor rizika

Skoro svako može oboleti od parodontoze, ipak, dokazano je da u nekim porodicama postoji preosetljivost, pa je priznat uticaj naslednog faktora na pojavu ove bolesti.

Rizik se povecava kod osoba koje imaju slabije lucenje pljuvacke. Alkoholna pica uticu na smanjenje stvaranja pljuvacke.Pušenje sprecava prirodno obnavljanje oštecenih desni, pa je parodontoza cešca kod pušaca. Dijabeticari cesto imaju zapaljenje desni.

Preventiva

Najbolji nacin sprecavanja pojave bolesti zuba jeste njihova pravilna nega, odnosno redovno i temeljno pranje zuba, nakon svakog obroka, a obavezno pred spavanje, i posle svakog uzimanja slatkiša. Kaže se da se uvece zubi peru za zdravlje, a ujutru za lepotu.

U održavanju oralne higijene koriste se cetkice za zube, koje bi trebale biti sa sintetskim vlaknima srednje tvrdim dlacicama, i dovoljno male, da bi dospele do svih delova usne šupljine, i svih zuba. Kao dodatak redovnoj dnevnoj nezi, potrebno je cistiti i jezik deset sekundi, dva puta dnevno.Svaka tri- cetri meseca bi trebali cetkicu zameniti novom.

Kada se kupuju cetkice za decu, treba imati na umu, da su njihove desni osetljive, te da upotrebom pogrešne cetkice može dovesti do oštecenja mekanog tkiva.

Osobama koje imaju problema sa paradontopatskim bolestima preporucuju se specijalne interdentalne cetkice koje su posebno napravljene za osetljive zube i desni. Tecnosti za ispiranje usne šupljine: postoji razlika izmedu vodice za ispiranje usta i onih koje sadrže fluor.Prve osvežavaju dah, a one koje sadrže fluor, oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji sprecava pojavu karijesa.

Zubni konac važan je dodatak u oralnoj higijeni, jer se njime cisti prostor izmedu zuba gde se cesto mogu stvoriti naslage od ostatka hrane. Cišcenje zubnim koncem se preporucuje barem jednom dnevno.Takode kao važan faktor u prevencije bolesti zuba i desni je pravilna ishrana.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.