Thursday, January 16, 2014

Higijenom do zdravih desni

Relativno 'bezopasan' zubni plak ukoliko se ne uklanja može dovesti do pojave džepova i bolesti desni. Loša oralna higijena i bolesti usta i zuba mogu povecati rizik od pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja.




    Mnogi se najerovatnije secaju saveta zubara i odraslih da zarad lepog osmeha zube treba prati više puta svakog dana, ali ne zaboraviti ni zubni konac ni tabletice fluora.

    Možda bi neki pažljivije i redovnije prali zube da su znali da loša oralna higijena i bolesti zuba mogu povecati rizik od pojave cira, digestivnih problema, bolesti srca, šloga i dijabetesa.
    U ustima coveka „stanuje" više miliona bakterija. Dok su neke bakterije korisne i ucestvuju u razgradnji, a time i varenju hrane još u ustima, druge ucestvuju u stvaranju plaka, lepljive i kisele supstance koja izaziva bolesti desni.
    Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišcenjem zubnog konca, plak je relativno „bezopasan". Medutim, ako ostane u ustima, zubi ce polako propadati jer su pojava takozvanih džepova i bolesti desni neizbežne.
    Tokom vremena, loša higijena usta i zuba dovodi do oštecenja tkiva i kostiju koje „drže" zube, pa ce oni, zdravi ili pokvareni, poceti da ispadaju.
    Muškarci su narocito podložni oboljenjima desni. Na primer, 34 odsto muškaraca starosti izmedu 30 i 54 godine pate od nekog oboljenja desni, dok u istoj starosnoj grupi tek 23 odsto žena ima navedene zdravstvene probleme.




    Održavanje zadovoljavajuceg nivoa higijene usta i zuba, kao i postupanje u skladu sa savetima zubnog lekara, pomoci ce vam da sacuvate zube, ali i zdravlje.
    Medu pripadnicima najsiromašnijih slojeva najviše je zabeleženih slucajeva bolesti desni, što se najcešce objašnjava neredovnim odlaskom kod zubara.
    Kako starimo tako se desni povlace i ostavljaju ogoljen koren zuba koji je tako mnogo podložniji štetnom uticaju plaka. Takode, luci se manje pljuvacke koja igra veoma važnu ulogu u „ispiranju" usta od plaka.
    Genetika i u ovom slucaju može da ima poslednju rec, tako da ukoliko roditelji gube zube zbog bolesti desni, dete mora biti na oprezu.
    Slatkiši i napici sa dodatkom šecera podsticu razvoj plaka, dok na cvršcu hranu i grickalice može se odlomiti deo zuba ili oštetiti gled.



Vaš stomatolog dr Marijana Herceg

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.