Friday, January 17, 2014

Četkice za zube

Za čistu usnu duplju najvažnija je dobra četkica za zube. Dobra četkica za zube nije skupa u poredenju sa cenama stomatoloških intervencija . U prodaji je nebrojeno mnogo četkica svih oblika izradenih od manje ili više kvalitetnih materijala. Biranje najbolje četkice počinje biranjem pravilnih vlakana na četkici. Ona su najbitinija jer sa njima zub dolazi u kontakt. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana pre kupovanja svake četkice.



Tip vlakana - Danas se vlakna izraduju od najlona i /ili poliestera. I tvrda, i srednja i meka vlakna skidaju plaku ali tvrda i srednje tvrda mogu trajno oštetiti desni, jezik i obraze. Mogu izazvati bolesti parodonta, a mogu i oštetiti neke kompozitne plombe. Istraživanja pokazuju da meke četkice jednako efikasno uklanjaju plaku kao i srednje i tvrde. Zbog svega navedenog tražite četkicu mekih vlakana.

Oblik vlakana - Oblik je isto važan. Četkice sa oštrim vrhovima su destruktivnije za tkiva usta nego zaobljena. To je dosta teško videti jer su vrhovi mali. Istrošena četkica i izvrnutih vrhova gubi na svojoj efikasnosti. Kako su najvažniji deo četkice vlakna a ne oblik same četkice, bitno je da su ona kvalitetna. Žvakanje četkice uništava i četkicu i zube. Nova četkica je do 35 % efikasnija od istrošene: zato svoju četkicu menjajte na 2-3 meseca.

Raspored vlakana - Obično četkice imaju 6 strukova u podužnom pravcu i 3 struka vlakana u poprečnom. Četkice s puno vlakana imaju 13 strukova uzduž i 4 popreko. Kod takvih četkica vlakna stoje bliže jedna drugim, pa je lakši manevar oko desni. Četkica koju izaberete trebalo bi da ima puno strukova mekih i zaobljenih vlakana.

Zubna pasta


Postoji mnogo proizvodača pasta za zube i većina proizvodi paste sa fluorom. Ako niste strastveni pušac, perete zube redovno ili imate osetljivije zube, nema potrebe za upotrebom agresivne paste s jakim abrazivnim dejstvom (mikrogranule) ili sa izbeljivanjem.
Toplo preporučujemo paste u kojima je fluor vezan organski, a ne u spoju s natrijumom, što je mnogo efikasnije. Fluorizacija je takode oprobani način smanjenja novih žarišta karijesa.



Zubni konac   

Zubni konac je prvo sredstvo za higijenu meduzubnog prostora, a oni koji sadrže topljivi pirofosfat od 21% do 37% bolje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u poredenju sa običnim.
Takode, interdentalne četkice su se pokazale kao superiornije u otklanjanju plake u odnosu na zubni konac.

Koliko je dobra čačkalica?

Ponekad nije loše odstraniti komadice hrane čačkalicom, ali kroz duže vrijeme, dugo čačkanje zuba može izazvati abraziju zuba i povlačenje zubnog mesa. Navika držanja čačkalice u ustima može uzrokovati oštećenje zuba i vilicnog zgloba. Treba paziti da se vrh čačkalice ne zabije u zubno meso.

Rastvori za ispiranje usta


 Rastvori za ispiranje usta su pogodni i za suzbijanje parodontnih bolesti. Utiču na smanjenje gingivitisa. Mnoge studije su pokazale da antiseptički rastvori uz redovno pranje zuba daju bolji efekat na parodont od samog pranja zuba. Osim klasičnog cišcenja zuba, pacijentima sa gingivitisom i parodontitisom izrazito je važna higijena prostora izmedu zuba.  
 Novija istraživanja pokazuju zanimanje za žvakace gume kao promotere oralnog zdravlja . Osim što stimuliraju stvaranje pljuvacke koja spira ostatke hrane, birajte žvakace bez šecera, sa natrijum bikarbonatom, sorbitolom, malitolom, xylitolom.
 Vrlo jednostavan i zanemaren nacin smanjenja akumulacije plake u ustima je cišcenje jezika cetkicom uz redovno cišcenje zuba.Može mnogo pomoci kod neugodnog zadaha iz usta.

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.