Monday, March 30, 2015

Račun DZ "Stari Grad" u blokadi zbog stomatologa


Račun DZ "Stari Grad" u blokadi


Beograd -- Račun DZ "Stari Grad" je od sredine januara blokiran zbog prinudne naplate novca za plate stomatologa koje se ne finansiraju iz RFZO.

Dom zdravlja "Stari grad" trenutno opstaje zahvaljujući donatorima, a najugroženiji je rad laboratorija pa prednost imaju hitni slučajevi.

Prazne čekaonice i tek poneki pacijent. Neuobičajena slika za dom zdravlja u kom se leči više od 80.000. građana.

Račun Doma zdravlja "Stari grad" je u blokadi od 15.januara, a zaposleni se trude da pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska pomoć to ne osete.


"Mi smo se u decemrbu organizovalii dobro, napravili smo zalihe materijala i to je tako. I izdržali smo do kraja februara, a onda smo se obratili donatorima i mi sada uglavnom funkcionišemo sa donacijama. Dobili smo donacije, gaza, zavoja, rukavica, neklih reagensa", kaže direktorka Vesna Janušević.


Račun je blokiran zbog duga koji je star osam godina. Na naplatu su stigle zaostale plate stomatologa zaposlenih u klinici "Mažestik".

"Mesečno naši stomatolozi prihoduju oko četiri miliona, a samo za plate i prevoz treba pet miliona koje Dom zdravlja mora da nabavi.

Tako je došlo do kašnjenja u isplati plata, a Zakon o radu je obavezao poslodavca da ako ne isplati platu na vreme mora da da listić. Većina naših zaposlenih je uzela privatnog izvršitelja.
On je ušao u račun, skinuo nam pare i mi smo ušli u blokadu", kaže Vesna Janušević.

Krajem prošle nedelje ministar zdravlja obećao je skoro rešenje ovog problema.

O problemu sa kojim se suočava Dom zdravlja "Stari grad", ali građani koji se tamo leče, pokušali smo da razgovaramo sa nekim iz gradskog Sekretarijata za zdravstvo, ali niko nije želeo da izađe pred kameru B92.

1 comment:

  1. Skoro resenje ovoga problema jeste objedinjenje privatnog i drzavnog sektora. Nije ekonomski fer da drzavni stomatolozi rade za platu i da ostvaruju honorar odnosno naplatu svojih usluga kao i stomatolog u privatnom sektoru. To je podsticaj sive ekonomije i predstavlja oksimoron zdravstvenog sistema u kome zivimo. Ili da svi stomatolozi rade kao i drzavni (primaju pacijente sa zdravstvenim i vojnim knjizicama) ili da svi budu privatnici i da ne postoje bilo koje stomatoloske usluge udrzavnim i vojnim ustanovama. Predlazem i da u vojnim ustanovama jedino vojnici i najuza porodica (zena muz i deca) imaju dentalni plan, a ne njihove dede tetke stricevi majke itd... Onemoguciti vojnim ustanovama da imaju bilo kakav honorarni rad u smislu da prave novac preko ustanove u kojoj rade i koju koriste kao reklamu za svoju korist. Uvesti mrezni sistem naplate i kartoteke tako da se tacno zna ko ima koliko pacijenata i gde. Ima tu jos toga. Ako je neko bio u Kanadi recimo i raspitao se kako njihov sistem funkconise bice im jasno sta pricam. Naravno ne moze kao i u Kanadi da se naplati ali minimalni sistem moze da se ostvari i upregne. Jer ova mazga koju svi i dalje jasemo samo sto nije presvisla i pala na put. U stvari ona i jeste pala a mi gladni jedemo njeno meso i borimo se da prezivimo jos koji tren dok ne dodje spasilacka sluzba za koju vrlo dobro znamo da nikada nece doci.

    Revolucija je jedina solucija

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.