Tuesday, May 13, 2014

Posao za stomatologa u stomatološkoj ordinaciji u Beogradu



Posao za stomatologa u Beogradu je gotovo nemoguće naći, čast izuzecima koji su za to imali šansu.Već mesecima pratim oglase na internetu ali apsolutno nigde nisam videla oglas da je potreban stomatolog u Beogradu! O zapošljavanju u domu zdravlja da i ne govorim!


Pitam se da li je uopšte vredelo završavati tako dug i težak fakultet.


Pored sve moje želje i volje i ljubavi prema našoj struci,naći posao stomatologa u Beogradu je u domenu naučne fantastike! Ne računam naravno, da je posao kada radis kod nekog privatnika-robovlasnika na procenat pa zaradis jedva 100 evra i budes srećan. Još gore je kad pokušaš da razvijes svoju ordinaciju u gradu gde ima više ordinacija nego pekara a to je potpuno bezmisleno!


Ne možeš da zaradiš za svoju prijavu a kamoli i za plaćanje lokala i računa. Zbog toga dosta i radi na crno i u svom stanu jer samo tako može da preživi.

Dokle raditi dzabe??

Mislim da su potpuno nerealni saveti da se radi za džabe da bi se navodno stekla neka praksa, godine prolaze i isto tako nerealizovane godine staza, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja, ovo je 21 vek.

Za nas koji smo u najboljim godinama koji treba da zasnujemo svoju porodicu i da je izdržavamo, strašno je što i posle završenog fakulteta i staža treba navodno da se volontira ili sta već u nečijim ordinacijama ( mada sam se iz ličnog iskustva uverila da je i to vrlo teško naći ), mnogo je možda i pametnije tražiti druge poslove koji su za početnika čak mnogo bolje plaćeni od stomatologa ( npr. farmaceutske firme, prodaja stomatoloških materijala ili bilo koji drugi posao od koga moze pristojno da se živi).

Nije najstrašnija stvar u životu ne baviti se svojom strukom nego živeti bez ikakvih primanja u nadi da ćes možda jednog dana negde da se zaposlis!!!!


Sa 500 ili više stomatologa na birou, šanse da se nadje posao su minimalne. Dve godine mene već niko nije pozvao sa Biroa da mi ponudi posao a kamoli nešto više. Za odlazak uinostranstvo kao stomatologa je možda dobra Nemačka, Austrija gde je možda lakše zapošljavanje ali potrebno je dobro znanje jezika i da nadjete sami kliniku gde se možete zaposliti.

Slična je i sa studentima medicine, pa i farmacije iako oni možda dolaze lakše do posla.
Svaki doktor može uvek raditi u trafici, domaćica,  prodavati knjige ili raditi u butiku ali zar je to bila poenta našeg truda, muke i studiranja.
Čak i meni može lepo da ispadne kolač sa višnjama:)




Izvinjavam se ako sam uvredila nekoga, ovo je moje mišljenje u najkraćim crtama ali znam da će se većina mojih kolega složiti samnom jer smo u istoj situaciji. I ne mogu da verujem kako se stalno na tv priča o novim zapošljavanjima i ogromnim investicijama ali kad će nam biti bolje 2050. Kažu sačekaj da prodju izbori pa će svima biti bolje, da možda treba i da verujemo u ovo što pričaju??!!

6 comments:

  1. Apsolutno se slažem sa gore napisanim i svaka čast. Moj odgovor je da neće biti bolje i da tračak nade treba potražiti u nekoj drugoj zemlji, mozda ovo i nije nasa rodna gruda, mozda nas ona čeka negde tamo!!!

    Posao

    ReplyDelete
  2. Nazalost ali sve ovo sto ste napisali je tacno.

    ReplyDelete
  3. Sve je tako, ali ono sto je istina takodje da nije neophodno raditi u Beogradu pogotvo ako niste iz Beograda. Put do zarade u ovom poslu je tezak za sve cak i za kolege koji imaju razradjene ordinacije svojih roditelja, do onih koji nemaju nista od toga. Takodje je istina da nas niko nikad nije naterao da se upustamo u studiranje takvog fakulteta bez prethodnog podrobnog informisanja o mogucem zaposlenju, a priznace svi da je samo budala mogla da vas slaze kako je jednostavno i lako zaposliti se kao stomatolog. Stoga promena zanimanja tacnije raditi neki drugi posao ne bi trebalo da predstavlja ni razocarenje niti zal za necim sto realno nije moguce ostvariti. Ako nista drugo dokazali ste sebi da mozete nesto da uradite kao sto je studiranje stomatologije, pa ce mnogi poslovi predstavljati zatno laksi zadatak od toga

    ReplyDelete
  4. Drage kolege nisam zelela nista da komentaisem, ali kada sam procitala sve sto je napisano, suze nisu prestajale da mi teku niz lice. Ja sam se posle studija vratila u rodni grad i na zalost ni ovde nije situacija bolja. Strasno me je pogodilo to sto je koleginica napisala za 100 evra, ali i to je na zalost istina. Tim pre da ne sedim skrstenih ruku i da pokusavam sve sto je u mojoj moci da napravim neki pomak. Cinjenica je da godine prolaze. Nadam se i zelim svima da nekako pronadju svoj put, u struci ili van nje.

    ReplyDelete
  5. Evo nađoh se sasvim slučajno na ovoj stranici, dok sam po ko zna koji put pregledavala sve moguće oglase za posao. U roku sam završila stomatološki fakultet, a perspektiva nikakva. Ne mogu ni da nađem ordinaciju u kojoj bih volontirala. Učim njemački, usavršavam engleski, pa se onda zapitam da li da možda učim norveški, i tako redom... Slažem se sa komentarom da nije strašno ni promijeniti profesiju, jer čovjek ne može glavom kroz zid, ali problem je što smo toliko iscrpljeni i zaista ne znam, šta na ovoj ludoj planeti sad odabrati kao zanimanje. Političke nauke, učiteljica, pomoćnik mlinara....? Autoru bloga, a i ostalima želim mnogo strpljenja i sreće!
    Banjalučanka

    ReplyDelete
  6. "Nema gejak bez kuknjavu" rekose jednom na nekom nasem starom filmu. Resenje je tu oko nas bulji u nas i vec je izmisljeno. Ne treba daleko pogledati i videti kako dentalni sistemi funkcionisu oko nas i u regionu. Sve je u dogovoru jer ljudi koji se dogovore cine sistem u kome zivimo radimo zaradjujemo i hranimo nase porodice. Ali ne, mi stomatolozi smo zli i sujetni i besni jedni na druge. Puni smo zavisti a to nas je dovelo do dna. To me dovodi do najbolje vesti u celoj ovoj zbrci a to je da smo na dnu i da dole vise ne moze.

    ps pisem ovo opet posto prvi put nije proslo iz meni nepoznatog razloga, komentar mislim. sve u svemu dobar blog nastavicu da ga citam 1000000+ poena za autora samo napred komunikacija je prvi korak

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.