Wednesday, August 13, 2014

Lična higijena zuba

Lična higijena zuba




Vaši prirodni zubi su najbolji zubi koje cete ikada posedovati i vaš stomatolog ce učiniti sve kako ne bi ostali bez njih. Ali i vi takodje morate da učestvujete u tome, time što ćete redovno održavati oralnu higijenu i posećivati vašeg stomatologa.
U ovom tekstu ćemo vas podsetiti kako da pravilno održavate oralnu higijenu.



Pravilno pranje zuba

Nema potrebe kvasiti četkicu pre pranja jer u usnoj duplji ima sasvim dovoljno tečnosti.
Postavite četkicu na spoljašnju povrsinu zuba pod uglom od 45 stepeni, tako da jedna polovina vlakana četkice bude prislonjena na desni a druga polovina na zube.

Laganim vibrirajućim pokretima levo-desno spuštati četkicu na dole ako su u pitanju gornji zubi i na gore ako su u pitanju donji zubi. Utrašnju stranu prednjih zuba prati uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube povlačeći je gore-dole, dok unutrašnju stranu bočnih zuba treba prati povlačeći četkicu na gore kod donjih zuba odnosno na dole kod gornjih zuba. 
Nakon pranja spoljašnjih i unutrašnjih površina zuba, pokretima napred-nazad operite grizne površine bočnih zuba. Temeljno pranje zuba treba da traje najmanje 2 do 3 minuta. Preporučljivo je menjati četkicu nakon dva do tri meseca.
Nakon pranja zuba, oprati četkicom i gornju površinu jezika.




Korišćenje zubnog konca

Dentani konac uklanja plak i bakterije sa onih povrsina zuba do kojih četkica ne može da dodje. Zato je jako bitno da se svakodnevno pored pranja zuba koristi i dentalni konac.
Namotajte 15 cm konca oko srednjih prstiju. Držite konac palčevima i kažiprstima obe ruke i pažljivo ga unesite u prostor izmedju zuba, klizećim pokretima napred-nazad preko tačke kontakta dva susedna zuba. Ne nabijajte konac između zuba. .Trljajte koncem gore i dole uz bočne strane zuba. Tako sa čistim delom konca očistite svaki zub pojedinačno.Završite vodicom za ispiranje usne duplje.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.