Sunday, January 18, 2015

Neprijatelji lošeg zadaha


Neprijatelji lošeg zadaha

Postoje mnogi neprijatelji lošeg zadaha poput cigareta, određene namirnice, kafa, problem s žgaravicom ali i loša oralna higijena.

Loš zadah najčešće uzrokuju bakterije u ustima ili u probavnom traktu, a uspešno ga, osim redovnog pranja zubi, uklanjaju i prirodni lekovi i namirnice.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je mnogo više od običnog napitka. Bogat antioksidansima, zeleni čaj može uništiti bakterije koje su se nastanile u vašim ustima, a koje su odgovorne za neugodan zadah.

Na ovaj način ne samo što ćete se riješiti lošeg zadaha već ćete i poboljšati zdravlje usne šupljine jer je zeleni čaj dobar iu borbi protiv karijesa ali i raka usta.

Ono što je bitno znati prilikom konzumiranja ovog zdravog napitka jeste da ga pijete bez šećera.

Sveže namirnice

Grickanje jabuka, mrkve ili celera također može ukloniti neugodan dah. Njihova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja neugodan zadah.

Peršun

Peršun sadrži klorofil, odgovoran za njegovu zelenu boju, a ujedno je i antioksidans. Sastav ovog popularnog začina može privremeno pomoći u neutralizaciji halitoze, pogotovo nakon konzumiranja određenih “teških” namirnica, kao što su crni i beli luk. Osim grickanja, možete ga usitniti i napraviti sok.

Hidratacija

Sem što je bitno svakodnevno unositi određenu količinu vode, hidratacija, odnosno dehidracija može ostaviti trag iu vašim ustima. Kada su usta suva, čestice hrane se bolje skupljaju u sićušnom prostoru između zuba i tako stvaraju plodno tlo za bakterije.

Ne treba zaboraviti ni na redovito održavanje oralne higijene. Upale desni i karijes također mogu biti izvor vaših problema. Savet je da najmanje dva puta godišnje posetite stomatologa kako biste se pravilno brinuli o svom oralnom zdravlju.



KORIGUJTE ISHRANU

Na svež dah usta utiče i to kako se hranite. Interesantno je da kod pojedinih ljudi glad može da prouzrokuje zadah iz usta koji prestaje nakon jela. Ukoliko se hranite pretežno mastima i proteinima, a sa malo ugljenih hidrata, može se javiti zadah zbog produkata njihovog raspadanja u crevima.



Unošenje nekih namirnica prouzrokuje njima karakterističan miris koji se ne može ukloniti pranjem zuba, a ni žvakaćim gumama i drugim vama trenutno dostupnim sredstvima. Razlog tome je što se one pretežno eliminišu iz organizma preko pluća, pa je njihov miris prisutan pri svakom našem izdisaju. Na vama je da odlučite kad ćete jesti beli i crni luk, kuvana jaja ili sir.

Izvor: vasstomatolog.net

1 comment:

  1. "Neprijatelji lošeg zadaha

    Postoje mnogi neprijatelji lošeg zadaha poput cigareta, određene namirnice, kafa, problem s žgaravicom ali i loša oralna higijena"
    Poštovani, jedina primedba na tekst je njegov naslov. Citatu koji sam naveo vise odgovara naslov "Prijatelj lošeg zadaha". Mislim da bi odgovarajući naslov bio "Neprijatelj svežeg daha". Sve ostalo je u redu. Ne zamerite za sugestiju. Pozdrav i svako dobro.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.