Sunday, November 2, 2014

Regeneracija kosti oko zuba


Kod pacijenata kojima je dijagnostifikovan neki oblik parodontitisa, često ih je potrebno motivisati kako bi bolje održavali oralnu higijenu, a zatim i provesti početnu terapiju koja je primerena postavljenoj dijagnozi.

Kako bi specijalista parodontologije uspešno proveo ovaj deo terapije, neophodna je saradnja pacijenta. Ponekad i uz izvrsnu saradnju pacijenta te bespriekorno obavljenu terapiju ostanu pojedinačna mjesta u ustima sa zaostalom značajnom destrukcijom i gubitkom kosti koje može ili ne mora krvariti prilikom četkanja zuba.

U ovim slučajevima možemo razmišljati o različitim hirurškim metodama u parodontologiji kojima ćemo pokušati vratiti dio izgubljene kosti oko zahvaćenih zubi. Moderna tehnologija i savremeni materijali omogućili su parodontologiji, danas najbrže rastućoj grani dentalne medicine, veliki napredak koji je do prije petnaestak godina bio teško zamisliv.
Tako se pre više težilo resektivnim metodama u kojima bi konzervativnim pristupom eliminisali upalu, dok danas više težimo regenerativnim metodama. Važno je napomenuti kako je cilj postići regeneraciju tkiva oko zuba. Kako bi se to postiglo, koriste se razni koštani transplantati, nadomjesci i proteini koji ponekad prekrivaju membranu da bi omogućili potrebno vrijeme da se kost iznova formira.

Sam uspeh zavisi i o opsežnosti, odnosno morfologiji koštanog defekta, te je ponekad teško predvidjeti krajnji rezultat. Važno je napomenuti da su ovakvi zahvati, nažalost, ograničeni na relativno mali broj pacijenata zbog toga što mnogi pacijenti nisu u stanju zadovoljiti nivo oralne higijene koja je potrebna da bi takav zahvat bio uspješan.

Moglo bi se reći da je ovakav zahvat zapravo nagrada pacijentu za njegov trud i saradnju s parodontologom. Regeneraciju kosti možemo postići jednom od sljedećih metoda:
  • Regeneracija kosti ručnim poliranjem korijenskih površina sa ili bez operacije.
  • Upotrebom vlastitog koštanog transplantata ili nadomjesnog koštanog materijala koji porijeklom može biti životinjski ili umjetni.
  • Vođena regeneracija tkiva, odnosno kosti, koja podrazumijeva upotrebu membrane
  • Upotrebom proteina caklinskog matrikasa
  • Upotrebom faktora rasta i diferencijacije
Bez obzira na napredne metode koje nam danas stoje na raspolaganju, još uvijek je nužno i neizostavno prethodno mehaničko, i po potrebi medikamentozno uklanjanje uzročnih bakterija i biofilma, odnosno zubnog plaka.
Cilj regenerativne hirurgije jeste postići regeneraciju svih parodontnih struktura, znači kosti, cementa i periodontalnog ligamenta bez velikog gubitka zubnog mesa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.