Sunday, October 26, 2014

Šta se preporučuje za očuvanje vaših zuba

Pročitajte i saznajte šta se preporučuje za očuvanje vaših zuba

 
Dentalni plak je biofilm, odnosno tanka opna od slojeva mrtvih i živih bakterija koje oštećuju zubnu gleđ i vremenom je uništavaju, dovode do pojave karijesa, upale desni i još neprijatnijih daljih komplikacija. Plak se vrlo često jako teško uklanja sa određenih teško dostupnih mesta u usnoj duplji, pa ostaje na mestu i oštećuje zubno tkivo i pored temeljnog pranja zuba četkicom i pastom, ponekad čak i pored čišćenja zubnim koncem.

Naročito teško dostupna mesta za čišćenje jesu mesta između zuba, zatim između desni i zuba, iz takozvanih džepova desni, kao i prostori oko i između metalnih delova zubnih proteza, kod mostova i implanata i slično.

Od izuzetne je važnosti pravovremeno uklanjanje zubnog plaka, odnosno pre nego što bakterije nepovratno oštete zubnu gleđ, a procenjuje se da to znači maksimalno nekoliko sati posle obroka. Svakodnevna oralna higijena koja podrazumeva uklanjanje plaka sa teško dostupnih mesta najbolje se postiže korišćenjem oralnih irigatora.

Oralni irigator (zubni mlazni čistač, "water jet" ili "water pick") je aparat za kućnu negu zuba koji koristi pulsirajući mlaz vode da bi uklonio plak i ostatke hrane između zuba, kao i ispod desni, i na taj način unapređuje zdravlje desni.  Prvi oralni irigator razvili su jedan zubar i jedan inženjer iz Fort Kolinsa u američkoj državi Kolorado. Od tada je efikasnost oralnih irigatora ispitana u više od 50 naučnih studija.
 U jednoj studiji na Univerzitetu u Los Anđelesu iz 2009. godine, pokazalo se da oralni irigator Waterpik uklanja 99.99% plaka u roku od 3 sekunde upotrebe. Tako je dokazano da su oralni irigatori najefikasniji u održavanju oralne higijene, naročito kod osoba koje pate od upale desni, dijabetesa, koje imaju  zubne proteze, krunice ili implante. Ovi aparati omogućavaju efikasno i temeljno uklanjanje plaka i ostataka hrane sa teško dostupnih mesta, koje se ne može postići četkicom za zube, pa čak ni zubnim koncem.

Waterpik kompanija proizvodi nekoliko aparata za mlazno čišćenje zuba i nudi raznolik izbor dodataka. Ovi dodaci su, u stvari, nastavci za aparat koji se mogu primeniti na različite načine, odnosno na različitim površinama zuba, pa tako postoje nastavci za čišćenje zubnih proteza, implanata, jezika itd. kao i standardni nastavci. Pored toga, u asortimanu postoji i ultrazvučna četkica (Sensonic Professional Toothbrush SR-1000W). Pojedini modeli su dizajnirani za različite namene: neki su za celu porodicu (Ultra Dental Water Jet WP-100, Nano Water Flosser WP-250, Complete Care WP-900), postoji čak i putni (Traveler Water Flosser WP-300), kao i bežični model irigatora (Ultra Cordless Dental Water Jet WP-450).
 Dizajnom i funkcionalnošću posebno se ističe model Waterpik Complete Care WP-900 koji je najsveobuhvatniji oralni irigator, pogodan za porodičnu upotrebu, jer sadrži najviše različitih nastavaka kao i dodatnu ultrazvučnu četkicu za zube.
Ovaj model omogućava zaista besprekornu oralnu higijenu.

1 comment:

  1. Imaju li ti aparati za mlazno čišćenje zuba dodatke i za zubne mostove?

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.