Preosetljivost zuba predstavlja pojavu
oštrog, kratkotrajnog bola koji se javlja uslijed temperaturnih,
dodirnih, kemijskih i sličnih nadražaja.Kako možemo spriječiti ovu
pojavu?
Grubo pranje zuba
Ponekad do preosetljivosti dolazi zbog pregrubog
pranja zuba ili korištenja neodgovarajuće četkice. Agresivnim četkanjem
nanosite bol desnima koje mogu početi da se povlače. Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni povuče,
zubno tkivo ispod cakline (dentin) postaje mekano i ogoljeno. Denitn se nadovezuje na
živčanu unutrašnjost zuba,
pa ako je ona nezaštićena, osjećamo bol jer je živac podložniji
utjecajima. Najjednostavnije rješenje bi bila promjena četkice i
nježniji pokreti.
Kisela hrana i sokovi
Kombinacije kiselih sastojaka iz hrane i pića, kao i šećera,
oštećuju caklinu ili zubno tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je
caklina oštećena,
bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i
uzrokuju štetu. Ako su putevi do živaca slobodni, bol vam mogu nanijeti i
kiseli krastavac, rajčica, limun, pa čak i kivi. Rešite problem jednostavno: jedite hranu koja vam ne zadaje bol!
Izbeljivanje zuba
Iako svi žudimo za bisernim zubima, proces
dugotrajnog izbeljivanja može ostaviti posljedice. Pasta za izbjeljivanje koja se bazira na peroksidu može, također,
uzrokovati preteranu osjetljivost zuba.
Čuvajte boju svojih zuba tako što nećete pušiti cigarete, pretjerano
konzumirati gazirana pića, kave i čajeve. Perite ih nakon svakog obroka.
Periodontalne bolesti
Koren zuba sadrži stotine sićušnih cjevčica koje
vode do živčanih završetaka zuba. Korijen zuba se skriva duboko ispod
zaštitnog sloja tkiva desni, pa ako imate neku
periodontalni bolest, desni će se povlačiti dalje od zuba i korijen učiniti ranjivim.
Redovna oralna higijena
uključuje četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim
koncem, uporabu interdentalne četkice i redovite posjete stomatologu.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.