Sunday, December 8, 2013

Kako se koristi zubni konac?

 

Ljuče me je pacijant pitao kako se koristi konac za zube pa kad sam već njemu objasnila da podelim to i sa vama.

Zašta je sve bitan konac i šta se sa njim uklanja?




Pravilnom upotrebom zubnog konca uklanja se plak i ostaci hrane sa onih mesta do kojih je teško ili nemoguće dopreti zubnom četkicom – ispod linije desni i između zuba.
Izuzetno je važno koristiti zubni konac svakodnevno, jer nagomilavanje dentalnog plaka dovodi do karijesa i oboljenja desni.
Dok ima članaka koji samo preporučuju upotrebu tečnosti za ispiranje zuba.








Kako bi upotreba dentalnog konca bila što efikasnija, koristite sledeću pravilnu tehniku:

Vaš stomatolog dr Marijana Herceg će Vam pokazati šta da radite.
  • Otkinite dvadesetak centimetara dentalnog konca. Namotajte veći deo otkinutog konca oko svojih srednjih prstiju, ostavljajući 4-5 cm konca slobodno između prstiju. Ovaj deo konca koristite za čišćenje.
  • Držite konac palčevima i kažiprstima obe ruke i pažljivo ga unesite u međuzubni prostor, klizećim pokretima napred-nazad preko tačke kontakta dva susedna zuba.
  • Nežno prislonite konac uz bazu svakog zuba, zalazeći nešto ispod linije desni. Ne gurajte previše pod desni. Pažljivo dozirajte silu pritiska, kako biste izbegli povrede mekih tkiva oko vrata zuba. 




     
  • Istim klizećim pokretima napred-nazad, izvucite konac iz međuzubnog prostora, istim putem kojim ste ga uneli.
  • Kako u svakom međuzubnom prostoru postoje dve površine susednih zuba, ovaj postupak je potrebno izvesti dva puta za svaki međuzubni prostor, prislanjanjući konac prvo uz jedan, a potom uz drugi zub.
  • Za svako unošenje konca u međuzubni prostor koristite čist deo konca.
  • Ako Vam konac na nekoj površini zuba zapinje, obratite se stomatologu da otkloni prepreku. A prepreka moze biti loše postavljena plomba, protetska nadoknada ili zubni kamenac.



Eto toliko od mene ako ima još neka pitanja Vi nastavite da mi pišete a ja ću se potruditi da Vam pomognem.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.